23 Mayıs 2018 Çarşamba

🌐NEXWEŞIYA SERDEMÊ -OBEZÎTE❗




  Nexweşiya yekemîn a serdema 21'ê, emcama gelek nexwesîyan û sedema yekemîn a mirinê..
  Bi pêşveçûna teknolojî û zêdebûna kapîtalîzmê beramberî wan xalan, çewt bûn û guhartina  xwarin-vexwarinan, Jiyana metropolît, stres, bêhereketî, nexweşî(wek diyabet, kolesterol ...) û genetîk yekem sedemên obezîte ne.
  Bêedaletî, di her derê cîhanê de rû dide.  Li aliyekî feqîrî, nebûn û berçî bûn, li aliyê din  îsraf kirin, avêtina xwarinan û zêde bûna obezîteyê. Li gor fikra min her çiqas bingeha vê nexweşiyê sedemên tenduristî û civakî xuya bikin jî, ji bo bavên kapîtalîzmê sektorek zêrîn e.
  Obezîte jî polîkaya dewletan e.Çawa? Çawa hun zanin? Eger ez xwediyê saziyên xwarin vexwarinê an îlacan ên gelek mezin bim ezê bixwazim ku her kes bêhtir bixwe û bêhtir dewlemend bibim. Û ji bo vê mijarê çi ji destê min were ez ê bikim. Û dewlet jî piştgirê van kes û fikra ne. Werhasil daxwaziya wan ew e ku çerxa kapîtalîzmê çiqas bizîvire vê bêhtir temahiyê zêde bike û dewlemendan bêhtir dewlemedttir bike.

DI CÎHANÊ DE OBEZÎTE

  Lêkolînên li ser obezîte dide xuya kirin ku di welatên pêşketî de prevelansa obezîte li gor welatên din zêdetir e.  Li welatên pêşketî de rêje ya Mêran ji ya Jinan zêdetir e. Lê belê di welatên pêşneketî de ev hejmar eks î vê ye.
  Hejmara kesên zêdekîlo û obez di 33 sala de %28, di nav zarokan de %47 zêde bû ye. Ev hejmar 1980'î de 857 milyon e, di sala 2013'an de zêde bû ye 2.1 milyar e. Çiqas gelek e ne ?Yanî jî heft kesan yek Obez e.

OBEZ KÎ/KÊ YE

  Li gor WHO(world health organization)'yê  yanî Oganîzasyona Tenduristî ya Cîhanê, Îndeksa Girseya Vicûd(kîlo/(dirêjahî)2 ) di  ser 30'î de be OBEZ tê qebûl kirin.
  Zêdehiya dohn ê laşê mirov dı her aliyê jiyana wan kesan de dixe rewşek bizahmetî û telûkeyek mezin e.

VEXUYANIYÊN OBEZÎTE!

Qelew bûn di demek dirêj de pêk tê. Di demek dirêj de hindik hindik zêde dibe.
-Cilên ku hun li xwe dikin fireh dibin.
-Firehiya noqa we de,
-Îndeksa Girseya Vicûd de,
-Di wezinandinê de zêde bûn.
-Zexelî.
-Di livandinek kêm de westandin.
-Zêde xwêdan.
- Danûsatandina bêhnê de zahmetî were kişandin dı rê ya obezîte de çargavkî diçin. Haya we ji we hebe :)

SEDEMÊN OBEZÎTE

Hevsêngeya di navbera standin û xirc kirina kalorî de wezna mirov eskere dike. Zedê xwarin û bê hareketî kîloyan zêde dike.

Xwarin-磻vexwarina çewt. Zêde Fast-food! Di xwarin vexwarina rojane de zêde şekir, xwê û zêde dohn rîska obezîte zêdetir dike.

‍Genetîk

Kesên ku di malbata wan de hin kesên obez hebin, talukeya pêketina we zêdetir dibe. Her wekî din Hormona Leptînê(ya ku sînyalên têr bûnê dide mêjî) di îfraza wêde kêmasî çê dibe.

Bêhereketî

Xirc kirina kaloriyan de tişta herî girîng egzersiz e.

Derman xwarin

Xwarina hin îlacan îşteha mirov zêde dike. Mînak: Antîdepresan, îlacên diyabetê, ên hormon û tansiyonê...

Sedemên Derûnî

Hin nexweşiyên derûnî dibe sedema  zêdestandina kaloriyan. Di lêkolînan de hatiye xuya kirin ku piraniya kesên Obez di çaxê zarokatiyê de îstismara Cinsî lê hatiye kirin...

‍⚕TEDAWIYA OBEZÎTE

Gelek rê hene ji tedawiya obezîte. Tedawiya Diyetê, Egzersiz, îlac, Derûnî û Cerahiya Barîatrîkî..

TEDAWIYA DIYETÊ

Zêde standina kaloriyan divê were kêm kirin.
Li gor pediviya mirov   xwarin vexwarin divê bê saz kirin.
Bedela xwarin vexwarinên ku naverok zêde dohn, fêkî û şînahîyan zêdetir bikin.
Divê kaloriya rojane %50-60 karbonhîdrat, %15-20 Proteîn û %20-30 ji dohn an be.
Standina posa yê zêde bikin.
Vexwarina avê li gor kaloriyê xwe saz bikin. Mînak ku hun 2.000 kalorî bistînin 2-2.5 lître av vexwin.
xwe ji Fast-Food û tiştên hazir ê ku naveroka wan nayê zanîn dûr bin.
 Ji Alkol û Cixare dûr bin.
 Xwarinê hêdî bixwin, zêde bicûn.
 Piştî danên xwarinê bi seetekê egzersîzê bikin.
Ya dawî bi alîkariya pisporan vê pêvajoyê bi rê ve bibin.
.
Bimînin xêr û xweşiyê de...

DIYETÎSYEN MEHMET AYDIN

15 Mayıs 2018 Salı

DI ROJIYÊ DE XWARIN-VEXWARIN!







   Îşev, ji bo gelê Misliman destpêka Rojiya remezanê ye.
   Di serî de vê roja miqeddes li hemû gelê Mislimanan pîroz dikim. Xwedayê dilovan îşalleh niyet û rojiyên we qebûl bike. Hêvîdarim ku kesên ku rojî digirin felsefe û kurahiya rojiyê fêhm bikin û zanibin ku ne tenê xweberçîhiştin e. Rojî, fêr bûn berçî bûn û tî bûnê, fêhm kirina xizaniya feqîr û jara, terbiye kirina nefsa mirov e.
Ji bilî van tiştan gelek fêdeyên rojiyê hene û wek tedavî yê jî ji bo gelek nexweşiyan tê girtin...

*FITAR*: Rojîşkandin, wextê rojavabûnê ye. Piştî ku rojava dibe, êdî hun dikarin xwarin û vexwarin bikin.
*PAŞÎV*: xwarina şevê ye ku rojîgir dixwin.
.
*FÊDEYÊN ROJIYÊ ÇI NE?*


Di tenduristiyê de bi navê  *intermittent fasting* tedawiya gelek nexweşiyan de tê bikaranîn. Di nexwşiya Tîp1 diyabet û kesên ku Însulîn li xwe didin wek 2 dan/wext xwarin-vexwarinek li gor pêdiviya wan têrtije tên kirin û girêdayina Însulînê kêmtir dike bi saya rojiyê.
*Kesên ku ji kîloyên zêde gazinan dikin teqez divê rojî bigirin.* Wextê birçîbûnek dirêj de laş, enerjî(vejen) yê ji depoyên lipîd(dohn) xerc dike.♻
*Sazkirina şekirê di xwînê de dike.*
Kesên ku girêdayî Însulînê ne di lêkolînan de hatiye dîtin ku zêde hildan(hîperglîsemî) û ketina şekir(hîpoglîsemî) saz dike.
*Veparastina dilê we dike!*
Dîsa li gor lêkolînan tê zanîn ku ROJÎ Kolesterola Cirxweş(HDL) zêde dike û Kolesterola Cirnexweş(LDL) kêm dike. Û parastina me ji xitimandina demaran dike❤
*ÎLTIHABÊ KÊM DIKE!*
*PARÊZGERÊ MÊJÎ YE.*
*BIRÇÎBÛNÊ KÊM DIKE.*

*_DÎQAT BIKIN!_*
Kesên ku nexweşiya wan zahmet be, bi temamî girêdayî îlacan bin  û rê nede ku rojî bigirin, rojîgirtin ji wan re ne baş e.



*DI ROJIYÊ DE XWARIN-VEXWARIN*

   Wekî ku me got rojîgirtin   di  demeke dirêj de qedexeya xwarin-vexwarinê ye. Ji ber vê yekê wexta ku me rojî girt, mixabin di van mehên gern de em pir tî û birçî dibin. Di caxê fitarê de jî bi lez û bez em zêde xwarin û vexwarinê dikin. Lê belê ev bertek ne baş e, bêhtir wê zirarê bidê we.
 Fitar-paşîv û di navbera wan de 2 danên  navber bikin.
 Fitarê bi av an xurme bikin. Pişt re wek  kasek şorbe vexwin û deh deqeyê din jî dest bi xwarinên din bikin.
 Zêde xwarinên bi dohn, tûj, tirş û şor nexwin. Rîska reflû yê heye.
 Cacik,xoşav û kompostoyan ji bo pêdiviya avê her fitar kaseyek vexwin.
 Lı gor pêdiviya xwe avê baş vexwin. (Kîlo x 30 ml)
 Ji bo tî bûnê nekişînin xwe ji tiştên şor dûr bikin.
 Fêkî û şînahiyan ji sifriya xwe kêm nekin.
 Teqez rabin paşîvê.   Wek zelete, penîr, hêk, helaw, dims, tehîn û nan bixwin.
 Di paşîvê de xwarinên giran nexwin.
 Di nava ro de  li ser xwe bigerin. Ji ber ku di seetên dereng de xwarin vexwarin dibe, qebz bûn, xaz û orimandina zik çê dibe.
Hun dikarin piştî fitarê bi seetekê dikarin egzersiz û spora xwe bikin.

*MENÛYA ROJIYÊ*

*FITAR*
-2 xurme û qedehek av
-1 kase cacik/xoşav
-6 kevçiyê xwarinê savar an birinc.
-2 hesk Tirşika bacana
-1 hesk mast an qedehek dew.
-zelate (xiyar, firingî, şînahî hwd )
-3  qetît Nan(tam genim)
----------
*NAVBERA1.*
-Porsiyonek fêkî
-2 gwîz/5-6 findiq, fistiq
------
*NAVBERA 2.*
-Porsiyonek fêkî
-1 qedeh şîr
-----
*Paşîv*
-Selate(firengî, xeyar, şînahî)
- Penîr(kêmxwê)
-Hêk a kelandî
-Tahîn-dims.
-1 qedeh şîr
-1 porsiyon fêkî
-2 qetît(çênî) Nan
.


Noşîcan be. Xwedê rojiya we qebûl bike...
.
DIYETÎSYEN MEHMET AYDIN

NÎŞANKOMA DOWNÊ (DOWN SYNDROM) Û DİYET

NÎŞANKOMA DOWNÊ (DOWN SYNDROM) Û DİYET . Di derdora ne hemûyan de hin kes hene ku hertim rûyê wan bi ken e û henû dişibihin hev. Hat ...